Училища сред природата»Зелено училище

Програма "Горд съм, че съм българин"
х. Олимп, Банско 2003 г.

Всяка година Академия “21 век” организира лагери и екскурзии. Основна цел е децата от различните школи да се опознаят помежду си, да се сприятелят. Преживяванията от летните почивки ни карат да се чувстваме като част от едно голямо семейство. След Пампорово и антична Гърция тази година бяхме на лятно училище сред природата в Банско. Месец юли ни подари чудесно време.

Пленерът в старата част на Банско за всички бе голямо предизвикателство. Романтичните стари къщи, красивите цветя на Банско, цъфнали в най ярките и свежи цветове, ружите,прегърнали високите дувари плениха малките художници.

Красивата стара камбанария, заспалото улично куче, мъдрото спокойствие на каменните улици, ни правеха особено щастливи. Банска къща се рисува трудно. Топлото отношение на банските баби, техните благословии вдъхновяваха децата.

За тридесет минути да се изкачиш на 2000 метра надморска височина, да усетиш суровото съвършенство на Пирин бе голямо предизвикателство за всички. Няма ги топлите, широки поляни на Родопите, но дърветата, заснежените върхове - спират дъха.

На прощалния бал с маски, вечерта преди отпътуване, осъзнаваш колко нови приятели имаш, колко вълнуващи мигове те свързват с тях.

Красивата принцеса плени сърцето на чаровния Валентин, малкият собственик на чудесния хотел “Олимп” в гр. Банско.