Конкурси»2022»Математика»Mathleague.org 2022

ИнформацияЗащо да участвате в конкурсите на mathleague.org Американска Математическа Лига /АМЛ/- Тексас с президент Тим Сандърс ?

Като най-голямата мрежа от местни и държавни математически състезания в началните, основни и гимназиални училищни нива в САЩ и в чужбина, mathleague.org /АМЛ-Тексас/ провежда над 400 състезания в световен мащаб и достига над 30 000 ученици всяка година.

В АМЛ-Тексас  работят повече от 20 години за създаването на оптимален конкурс по математика.

 

Нови тестове Всеки месец се пише нова тема.Тестовете са насочени към изграждане на критично и креативно мислене, практическо решаване на проблеми.    

Тестовете на mathleague.org са не само полезно предизвикателство, но и  отлична подготовка за MATHCOUNTS, AMC, ARML и други предизвикателни състезания.

 • Забавни социални възможности Състезанията събират участниците на едно място, за да могат да се срещнат с други състезатели от региона, които обичат математиката! Това е чудесна възможност родители, децата и техните треньори да контактуват по между си, изграждайки   позитивна математическа общност.
 • Бързи резултати Може да видите публикувани онлайн пълните резултати от състезанието преди да  напуснете сградата. Да публикувате снимка, на която получавате награда по-малко от час след края на последния кръг на състезанието.
 • Полезна обратна връзка Тъй като смятаме, че всяко състезание трябва да бъде учене, ние пускаме комплекти (съдържащи листове за отговори, копие на тестовите въпроси и дори копие от решенията) след неговото приключване.Насърчаваме участниците да преглеждат тестовете си след приключване на конкурса, да анализират резултатите си.
 • Образователна стойност Състезанията на АМЛ-Тексас надхвърлят традиционните учебни програми. Дори малките участници в състезанието  се сблъскват  със задачи  от теорията на числата, статистиката, вероятността, комбинаториката, алгебрата, геометрията и други клонове на математиката. Тестовете са насочени към изграждане на стратегии за мислене. Всяко състезание има поне един отборен кръг, където учениците могат да работят заедно и да споделят идеи и техники. 
 • Достъпни формати  Във всяко състезание някои кръгове позволяват калкулатори, докато други не. Някои тестове са написани за индивидуално участие, докато други са предназначени за отбори. Всички кръгове съдържат по-лесни и много предизвикателни задачи, така че учениците от всички нива на способности да намерят нещо, върху което да работят. Точкуването е структурирано по начин, който има смисъл и балансира различните компоненти на теста.
 • Подходящи предизвикателства В стандарен клас по математика, изключително надарен ученик и надарен ученик  получат отлична оценка на тест и изглеждат еднакво знаещи, което означава, че учителят няма да има адекватна информация, за да им помогне да се развиват. По време на конкурс mathleague.org се стремим да  има достатъчно трудни задачи, така че всеки участник да сгреши поне няколко задачи. По този начин най-трудните задачи отличават възможностите на най-добрите състезатели като ги сблъскват с нови предизвикателства. Чудесен начин да бъдат предизвикани и мотивирани всички участници в състезанието според възрастта, но и според нивото им!
 • Приобщаваща политика Въпреки че повечето от нашите състезатели са част от отбори, спонсорирани от държавни или частни училища, нашите турнири също са отворени за отделни ученици. Можете да се присъедините към екип от вашето училище или да организирате екип от няколко други деца в домашни условия във вашия град. В краен случай можете дори да присъствате сами, ако училището ви не е в подкрепа на математическите състезания. Искаме да сме сигурни, че всеки, който иска, може да участва в нашите състезания! Освен това нямаме минимални възрастови ограничения.Ние провеждаме състезания, подходящи за всички от 3 до 12 клас.
 • Модерна технология . От началото до края нашите състезания използваме технология за автоматизиране на много аспекти от нашите дейности. Това не само спестява време, но и свежда до минимум възможността за човешка грешка. Посетителите на нашия уебсайт могат да се регистрират за членство, да се регистрират за домакин на конкурс, да търсят и да изпратят формуляра за участие в предстоящи конкурси или да видят резултати от приключени конкурси. Имаме и най-модерната система за класиране на математически конкурси в света (виж по-долу), както и автоматизиран механизъм за обявяване на нови конкурси, възможности за класиране и резултати, когато станат достъпни.
 • Точно оценяване Нашата система за класиране е бърза, точна и анонимна. Повечето оценявания се извършват изцяло онлайн. Всички листове за отговори се сканират в компютъра и нашата специална вътрешна програма извлича изображения на всеки отговор. Доброволците, използващи смартфони, виждат само изображения на отговорите; компютърът проследява, но прикрива самоличността на учениците. Всеки отговор се разглежда от поне трима различни хора, а несъответствията са отбелязани за още по-голям контрол. Опитайте го някъде, за да видите разликата; просто внимавайте за съобщенията в нашата емисия в Twitter! Всеки с устройство с възможност за интернет може да помогне за оценка - дори и самите ученици, след като последният тест приключи. Това е изненадващо забавно.
 • Прозрачни данни  На повечето конкурси сканираме всички листове за отговори на учениците, преди да ги върнем, така че е лесно за нашите екипи да проучат възможни грешки в оценяването. Грешки в класирането се случват рядко, но ако участник смята, че е имало проблем, може своевременно да ни уведоми! Ние публикуваме резултатите от състезания онлайн.
 • Участниците в различните издания на състезанията mathleague.org се явяват в трите възрастови групи на един и същи тест и получават един и същи състезателен опит. Публикуването на резултатите онлайн позволява на участниците да сравняват резултатите от тестовите в сайта ни.
 • Конкуренция на различни нива: На всички нива  ние предлагаме на учениците възможност да преминат към следващ по-висок кръг на състезанието
 • Текущо разширяване Ние бързо се разрастваме и нямаме търпение да разширим дейността си в нови области. Ако в момента не провеждаме състезания във вашия район, свържете се с нас, за да можем да работим заедно, за да проведем състезание. Ако искате да участвате, с радост ще помогнем това да се случи във вашия регион. 

 През 2014 г. създадохме първото по рода си национално първенство по математика за начални ученици в Съединените щати. В момента работим върху създаването на национални първенства в Южна Африка, Филипините и други страни и търсим да разширим обхвата си във всички области, където има достатъчно интерес.

Нашият екип непрекъснато анализира и работи по подобряване на програмите за математическите конкурси. Ще се радваме да участвате в конкурсите на АМЛ-Тексас .  Подобно на участниците в състезанието ние продължаваме да се усъвършенстваме.

Защо да бъдете домакин на нашите конкурси?

Защото това е  уникално преживяване! Отваряйки вашето училище за състезание, ръководено от представител на нашия екип, можете:

 • Да изградите математическа общност. Понякога гимназиалните отбори по математика са домакини на състезания за начални или основни училища, за да предоставят възможности на по-малките ученици от тяхната област.
 • Да получите безплатна регистрация за вашите ученици. Разрешаваме определен брой безплатни регистрации в приемното училище в замяна на това да ни позволим да използваме тяхната база.
 • При организиране на състезание по математика възникват проблеми,   които нашият екип с готовност ще помогне да решите или да сведете до минимум. Нашият представител ще се справи с отпечатването на тестовете, ще помогне при регистрация, ще администрира процеса на класиране и ще проведе церемонията по награждаването.
 • Изграждайки местна математическа общност, вие не само ще срещнете други преподаватели в района, но ще помогнете на вашите ученици да се срещнат с приятели, които обичат математиката.
 • Придобиване на ценен опит за други състезания.  С явяването на  състезанията организирани от АМЛ-Тексас учениците ще придобият ценен опит, а техните преподаватели ще могат да преценят нивото им на конкурентност.
 • Откриване на потенциални състезатели. Провеждането на състезанието позволява на изявени ученици по математика от вашия регион да видят вашата програма и да се включат в нея.
 • Училищата, които са били домакини на математически състезания, могат да провеждат състезанието mathleague.org самостоятелно, без представител на нашия екип. Учител или друг представител на училището ще трябва да извърши цялата подготвителна и административна работа, но училището също ще запази всички такси за регистрация и ще има повече контрол върху графика. Това може да бъде отлична възможност за набиране на средства за опитни училища. Ако се интересувате от проучване на тази опция, моля, свържете се с нас на operations@mathleague.org.